דלקת עור ממגע

מהי דלקת עור ממגע?

shutterstock_2238265461_s

עורנו חשוף לגירויים כימיים ופיזיים שונים: סבונים, חומרי בישום (המצויים בסבון, אבקת כביסה, מרכך כביסה וכו'), גירויים אלה עלולים לגרום לדלקת בעור הן בשל חשיפה חוזרת ונשנית לגירוי הגורם נזק ישיר לעור, והיווצרות דלקת הדומה לכוויה, או על ידי תגובה אלרגית.
דלקת הנוצרת כתוצאה מגירוי כזה נקראת "דלקת עור ממגע" (באנגלית, contact dermatitis),
והיא מתבטאת כגרד, תחושת צריבה ואי נוחות המלווה אודם של העור, בצקת, ולעיתים שינויים נוספים הנגרמים עקב גרוד ושפשוף ממושכים של האזור.

איך מתבטאת דלקת עור ממגע?

shutterstock_484652485_s

בתחילה, התגובה העורית עשויה להיות קלה – ולכלול רק גרד, יובש ואודם קל; אך בהדרגה, עם המשך השימוש בחומר (ובו גורם האלרגיה) הדלקת תלך ותחמיר. בנוסף לכך, יחולו שינויים בעור – ובהם: פריחה, אודם, שלפוחיות, עיבוי של העור, עד כדי מצב העשוי להידמות לכוויות מפושטות , תפעה זו נקראת אקזמה או דרמטיטיס.

מהו המיקום של דלקת העור ממגע?

shutterstock_1832099278_s

המיקום של הפריחה העורית הינו על פי החשיפה לחומר היוצר רגישות, לדוגמא:

  • תפרחת בקרקפת יכולה להעיד על רגישות לצבעי שיער.
  • תפרחת בצוואר יכולה להעיד על רגישות לבושם.
  • תפרחת בקצות אצבעות הידים יכולה להעיד על רגישות ללק ג'ל .
  • תפרחת בתנוכי אוזנים הינה משנית פעמים רבות לשימוש בעגילי מתכת העשויים מניקל וכדומה.

מה עלול לגרום לדלקת עור ממגע?

shutterstock_1862478340_s

הגורמים הינם רבים ויכולים לנבוע מחשיפה לחומרים שונים:

  1. חומרים קוסמטיים שונים דוגמת: סבון, שמפו, קרם לחות, בושם, אפטרשייב, לק ג'ל וכדומה.
  2. חשיפה לחומרים במקום העבודה אצל בעלי מקצועות שונים: ספריות, אופים, עובדי בניין, רופאי שיניים וכו.

כיצד מאבחנים דלקת עור ממגע?

  1. יש לבדוק האם יש מוצר קוסמטי חדש בו את/ה משתמש; לדוגמא: סבון חדש, בושם חדש או אולי אפילו סבון כביסה חדש. אם מתגלה גורם חשוד כלשהו, יש להפסיק את השימוש בו באופן מיידי ולזכור שלעיתים עשויים לחלוף שבועות עד ההחלמה המלאה של העור.
  2. חשוב למצוא מהו הגורם הספציפי שגרם לתופעה ולהימנע רק ממנו. לכן, חשוב לפנות לרופא מומחה בתחום דלקת עור ממגע לשם אבחון, ייעוץ וטיפול, ולא להסתפק רק בהפסקת השימוש במוצר שזוהה כגורם לרגישות.

 

רופא מומחה יאבחן את הגורם האפשרי לדלקת, על פי מראה הפריחה, פיזורה והנסיבות שבהן הופיעה; ובהתאם לאבחון המדויק, יחליט על סוג תבחיני העור שבעזרתם ניתן יהיה לזהות את החומר הספציפי שגרם לאלרגיה.

כיצד מתבצעים הטסטים לאבחון דלקת עור ממגע (תבחיני מטלית)?

תבחיני מטלית נעשים על ידי הדבקת מדבקות מיוחדות המכילות אלרגנים שונים, המודבקות על הגב למשך יומיים, במשך יומיים אלו אין להרטיב את הגב על מנת שהמדבקות לא יפלו, בנוסף יש להמנע ממאמץ גופני מאותה סיבה. לאחר יומיים המדבקות מוסרות ונעשית קריאה ראשונה של הטסטים, לאחר יומיים נוספים נעשית קריאה שניה . באם מופיע אודם על עור הגב , היכן שהודבק חומר ספציפי, הדבר מעיד על רגישות לחומר זה.
ישנם סדרות תבחינים שונות , לדוגמא: תבחינים לחומרי קוסמטיקה, לשמנים ודלקים, לחומרים דנטלים, לטקסטיל, למוצרי אפייה, לתכשירים רפואיים שונים ועוד .תפקיד רופא העור הוא לבחור בתבחינים המתאימים למטופל על פי סוג הפריחה, מיקומה והחשיפה תעסוקתית של המטופל , ולאבחן בצורה נכונה את סוג האלרגיה וחומרתה.

הטיפול בדלקת עור ממגע

1. הפסקת החשיפה לגירויים מעוררי אלרגיה או גירוי

לאחר סיום הבדיקה , ומציאת החומרים אליהם המטופל רגיש, המטופל מודרך להמנע ממגע עם החומרים אליהם הוא נמצא רגיש.

  • הימנעות ממגע עם אותם חומרים תמנע את הופעת התגובה העורית.
  • המטופל מקבל רשימת מוצרים בהם הוא יכול להשתמש ללא חשש.
  • ע"י אבחון הגורם אליו המטופל רגיש ומניעה משימוש בגורם זה , אנו מביאים לשיפור באיכות החיים של המטופל באופן משמעותי.

2. טיפול במשחת סטרואידים

סטרואידים הינם תרופות נוגדות דלקת. הטיפול עוזר להפחתת אודם, כאב, גרד, נפיחות ואי נוחות. הטיפול ניתן במשחה, מתוך כוונה שישפיע מקומית, לא יספג לשאר רקמות הגוף ולא יגרום לתופעות לוואי. במידה והומלץ על שימוש במשחה סטרואידית, יש להקפיד על מריחתה בכמות מינמלית, רק על האזור הדלקתי, ולמשך הזמן הקצר ביותר הנחוץ לריפוי הדלקת. שימוש נכון במשחות אלה אינו כרוך בתופעות לוואי ואין חשש משימוש כזה תחת השגחת רופא.

  • משחת סטרואידים עלולה לגרום לעור בריא להיות דק. לפיכך יש למרוח כמות קטנה של המשחה על האזור החולה בלבד ולהמנע ממריחת המשחה על פני עור בריא.

דוגמאות לאלרגנים נפוצים (חומרים הגורמים לאלרגיה):

אלרגיה לסבונים או לחומרי בישום
  • רצוי להימנע ככל האפשר מסבונים נוזלים ומבושמים. סבונים אלה מכילים חומרים שעלולים לגרום אלרגיה או גירוי של העור. אם חייבים להשתמש בסבון, רצוי להשתמש בסבון היפואלרגי ללא בושם.
    (לדוגמא סבון נוזלי של חברת Cerave, סבון נוזלי של חברת La roche posay וכד')
  • יש להימנע משימוש במגבונים לחים, בעיקר אלה המכילים אלכוהול וחומרי בישום.
אלרגיה ללק ג'ל
  • שימוש בלק ג'ל הפך לתופעה רווחת בקרב נשים ונערות. חומר הדבק בלק ג'ל עשוי מאקריל , ועלול לגרום , לאחר חשיפות חוזרות להתפתחות רגישות לחומר. רגישות זו שכיחה יותר בקרב נשים העוסקות בבניית צפורנים ובלק ג'ל. הרגישות מתבטאת בגרד ובפריחה סביב הצפורניים , קילוף עור וסדקים. הדרך היחידה להימנע מכך הינה הפסקת השימוש בלק ג'ל.
אלרגיה לניקל
  • ניקל הינה מתכת שכיחה ביותר המצויה בשעונים, תכשיטים, עגילים, אבזם של ג'ינס, מפתחות , מטבעות וכד'
  • לכעשרים אחוז מהאוכלוסייה ישנה רגישות לניקל, הנגרמת כתוצאה מחשיפות חוזרות למתכת זו. ההסתמנות השכיחה ביותר של רגישות זו הינה הופעת תפרחת בתנוכי האזנים, המכונה על פי רוב, "אינפקציה".
  • נשים הרגישות לניקל צריכות להימנע משימוש בתכשיטים המכילים ניקל וניתן להשתמש בתכשיטים העשויים מכסף טהור או מזהב צהוב מעל 18 קראט, בזהב לבן יש ניקל(ועל כן הוא לבן) ולכן אינו בטוח לשימוש.

מהו מוצר היפואלרגני?

shutterstock_1919496263_s

ישנם מוצרים קוסמטיים רבים שעל התוית מופיע הכיתוב "מוצר היפואלרגני" , הגדרה זו לרוב אינה נכונה מפני שמוצרים קוסמטיים אלו מכילים פעמים רבות גם חומרי ייצוב ושימור, העשויים לגרום לאלרגיה. עבור האדם הרגיש, הסובל מאלרגיה ספציפית, אין במוצרים אלו שום ביטחון, כל עוד הם מכילים את גורם האלרגיה.

האם מוצרים לתינוקות או מוצרים טבעיים טובים לבעלי עור רגיש?

מוצרים קוסמטיים שהוגדרו על ידי היצרנים כ"טבעיים" או מיועדים לתינוקות נחשבים בעיני הציבור כבטוחים יותר לשימוש, אך לרוב, נעשה בהם שימוש רב בחומרים כימיים שונים לשימור וייצוב, וכן נפוצים בהם חומרי בישום העשויים לגרום לאלרגיה. ולכן שימוש בהם אינו מומלץ לבעלי עור רגיש.

לסיכום

דלקת עור ממגע הינה תופעה שכיחה הניתנת לאבחון באמצעות תבחיני מטלית. עיקר הטיפול בתופעה הינה הימנעות מחשיפה לחומרים אליהם המטופל רגיש.

לקביעת תור התקשרו

08-9170444

או השאירו פרטים

זימון תור לד"ר מיכל סלומון

Odoro Integration Test

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​