פטרת העור והציפורניים

מהי פטרת?

פטרת העור והציפורניים היא זיהום הנגרם על ידי קבוצת פטריות המכונה דרמטופיטים. סוג זה של זיהום הוא אחד הנפוצים ומשפיע בדרך כלל על השכבות החיצוניות של העור והצפורניים.

מהו המיקום של הפטרת?

  1. פטרת העור בגוף (Tinea Corporis) זיהום פטרייתי שיכול להופיע בכל אזור בעור. הזיהום מאופיין בנגעים עגולים שמכוסים בקשקשת בעלי היקף המזכיר לעיתים צורת עננים. 
  2. פטרת העור בכף הרגל (Tinea Pedis) זהו הסוג השכיח ביותר של זיהום פטרייתי הפוגע בעור כף הרגל. נהוג לכנותה גם 'תסמונת רגל הספורטאי' (Athlete's foot) עקב השכיחות הגבוהה בקרב ספורטאים. הפטרייה מתאפיינת גרד בכפות הרגלים ובין אצבעות הרגלים וכן הופעת סדקים וחתכים בעור.
  3. פטרת הציפורניים (Onychomycosis) זהו זיהום פטרייתי הפוגע בציפורניים ומאופיין בציפורניים עבות ומתפוררות  מלוות בשינוי צבע ללבן או צהוב .
  4. פטרת של הקפלים (Tinea cruris) מכונה בפי העם :שפשפת, על שם החיכוך שיש בעור המפשעות ובתי השחי. זוהי פטרת השכיחה בעיקר אצל גברים, ספורטאים ובעלי עודף משקל. העור הנגוע אדום, מגרד, לח ולעיתים מכוסה בקשקשת, בעיקר במקומות בהם יש חיכוך של העור כמו מפשעות ובתי שחי. 

מה הסימנים של פטרת העור?

shutterstock_484652485_s

הסימנים לזיהום פטרייתי משתנים בהתאם לסוג הפטרייה והאזור הנגוע. סימנים נפוצים לזיהומים פטרייתיים כוללים: אדמומיות, גרד או צריבה, רבדים  יבשים  מלווים בקשקשת.

מהם התסמינים של פטרת הציפורניים?

Nail-fungus

באם ישנה פטרת בציפורניים השינוי הראשוני יהיה במראה ובצבע הציפורן, חלקים ממנה משנים צבעם ללבן, צהוב או אפילו חום, לעיתים  הציפורן מתחילה להתרומם כך שנוצר רווח בין הצפורן לעור שמתחתיה .בנוסף, הציפורן יכולהלהתפצל או להתרומם ומתקבל מראה מעוות שאינו שגרתי.

מה הגורמים לפטרת?

  • לחות: פטריות משגשגות בסביבות לחות. לחות גבוהה, אוורור לקוי וייבוש לא הולם של העור או הבגדים.
  • היגיינה לקויה: חוסר הקפדה על היגיינה יכולה להוביל לעליה בשיעור הזיהומים הפטרייתיים.
  • מערכת חיסונית מוחלשת 
  • גיל: אנשים מבוגרים יותר רגישים לזיהומים פטרייתיים.
  • סכרת
  • הזעת יתר ולחות

דרכי הידבקות בפטרת

  • מגע עם אדם או בעל חיים נגועים.
  • מגע עם חפץ נגוע, כגון בגדים, מצעים או משטחי אמבטיה.
  • שימוש במקלחות ציבוריות.
  • רחצה בבריכות ציבוריות.

כיצד מאבחנים פטרת?

פטרת עור מאובחנת בדרך כלל באמצעות בדיקה גופנית של האזור הפגוע .ניתן גם לקחת דגימה מהאזור הנגוע לאבחנה וודאית של סוג הפטריה.

כיצד מטפלים בפטרת העור?

הטיפול בפטרת העור תלוי בסוג הפטרייה ובחומרת הזיהום. יש להקפיד לשמור על האזור הנגוע נקי ויבש.
הטיפולים הנפוצים כוללים משחות או קרמים אנטי פטרייתיים אשר מורחים ישירות על העור הפגוע כדי להרוג את הפטרייה. לעיתים, יש צורך לטפל בתרופות נגד פטריות דרך הפה.

כיצד מטפלים בפטרת הציפורניים?

הטיפול נקבע על פי סוג הפטריה וחומרת הזיהום הפטרייתי בנוסף יש חשיבות לכמות הציפורניים המעורבות. במקרים קלים ניתן לטפל מקומית אך במקרים חמורים יש צורך לטפל בכדורים.
 
טיפול מקומי
  • טיפות אנטי פטרייתיות-  Agispor, Cicloderm 
  • לק אנטי פטרייתי הנמרח על הציפורן הנגועה במשולב עם תהליך של שיוף הציפורן באופן עצמאי. Loceryl, Batrafen
טיפול בכדורים
  • טרבינפין (Terbinafine)  כדור נגד פטריות הניתן למשך 4 חודשי טיפול בממוצע. במהלך הטיפול יש לבצע בדיקות דם של תפקודי כבד אחת לחודש מפני שלעיתים נדירות עלולה להיווצר הפרעה בתפקודי כבד ואד יש להפסיק הטיפול
  • איטרנול (Itranol) כדור נגד פטריות הניתן בדרך כלל שבוע בחודש למשך 4 מחזורי טיפול. במהלך הטיפול יש לבצע בדיקות דם של תפקודי כבד אחת לחודש מפני שלעיתים נדירות עלולה להיווצר הפרעה בתפקודי כבד ואד יש להפסיק הטיפול

טיפול ברפואה משלימה בפטרת עור וציפורניים

תכשירים טבעיים בעלי פעילות אנטי פטרייתית  כוללים את  שמן עץ התה.
יש להיזהר מלמרוח את התכשיר ישירות על העור הנגוע שכן הוא עלול לגרום לגירוי מקומי של העור.
 

לקביעת תור התקשרו

08-9170444

או השאירו פרטים

זימון תור לד"ר מיכל סלומון

Odoro Integration Test

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​